NBA: Vilken skillnad kan en spelare göra?

Kg
"Kevin Garnett under presskonferensen där han presenterades som ny Celtics-spelare." Bild från Gettyimages

Boston Celtics, laget med flest NBA-titlar av alla, närmare bestämt 16 st, har under de senaste 15 åren inte lyckats nå samma höjder som de tidigare hjältarna Larry Bird, Kevin McHale, Bill Russell och Bob Cousy. Senast laget vann NBA var 1986, och för ett stolt lag som Celtics är det på tok för lång tid. Paul Pierce har lett ett nytt, ungt lag varje år, men framgångarna har inte kommit. Allt kan dock ändras på en sommar... 

Allt började när NBA-säsongen var slut. Kevin Garnett, som länge figurerat i alla möjliga rykten, skulle äntligen byta lag, efter misslyckanden år efter år. Det var vad alla trodde, men när nästan hela juli gått verkade det som om Garnett skule bli kvar i Minnesota Timberwolves ännu ett år. Men efter att raporter om en övergång läckt ut under måndagen den 30:e juli, så tog det inte lång tid förrän han introducerades som Bostons nyaste spelare. 

Lagen stod på kö
Redan under draften i slutet av juni trodde många att Garnett skulle bytas bort, men ingenting hände och istället så flyttade en annan stjärna, Ray Allen, till Boston. Allen, en av NBA's absolut bästa skyttar, kanske den bästa, skulle bilda en duo med Pierce som skulle lyfta Boston några placeringar, men inte mer. Garnett-ryktena fortsatte kanske en vecka till, men sedan dog de sakta ut. Golden State Warriors, Chicago Bulls, Phoenix Suns, Boston Celtics var alla intresserade av "The Big Ticket"'s tjänster, men han höll sig kvar i Minneapolis. 

Fast forward, till 30 juli. Under förmiddagen började NBA.com och andra basketsajter rapportera m att Minnesota och Boston än en gång börjat förhandla, och att det den här gpngen var mycket seriösare än tidigare. Källor nära de båda lagen trodde att affären skulle vara klar inom 48 timmar, vilket den också blev. Det bollades lite med vilka spelare Boston skulle ge upp för Garnett, men i slutändan var det samma spelare som i de första rapporterna: Theo Ratliff, Al Jefferson, Ryan Gomes, Gerald Green och Sebastian Telfair. En hel startfemma. Lägg därtill två framtida draft-picks och du har ett nytt rekord. Sju spelare för en, nytt NBA-rekord. 

"The Big Three"
Vad var det då som fick honom att ändra sig? Tidigare i somras var han också så gott som klar för Boston, men då ville han inte flytta dit. Under presskonferensen i tisdags sa att han inte hade några intentioner att lämna MInnesota alls, men efter ett snack med ledningen om lagets framtid valde han att gå en annan väg. En annan förklaring är Allens ankomst till Boston. Helt plötsligt var det inte bara Pierce och ett gäng ynglingar, utan två riktiga "All-Stars" som han kunde spela tillsammans med. Kevin Garnett är ingen yngling längre, och snart är hans chanser på en NBA-titel kanske slut. I Boston såg han sin chans, och jag kan inte säga att den är dålig. 

Nu är "The Big Three" som de kallas  favoriter till att vinna Atlantic Division, och kanske favoriter till att vinna Eastern Conference. Bara genom att addera Kevin Garnett till mixen hoppar Boston upp från botten, förbi Washington, New York, Indiana, Orlando och Milwaukee, till toppen med Cleveland, Detroit och Chicago. Men klarar sig de utan fler veteraner och rollspelare? I och med bytena som gav dem Allen och Garnett gav de upp sammanlagt 7 spelare (Delonte West och Wally Szczerbiak för Allen), vilket gör att truppen för tillfället läcker som ett såll. Om laget ska ta sig till final behövs fler veteraner. 

Rustningen för att fylla luckorna har redan börjat. Dagen efter att Garnett introducerades så skrev Eddie House och Jackie Manuel på för Boston. House är en grym trepoöngsskytt som kan komma in från bänken och sätta de öppna skotten som kommer att komma med försvarets fokus på "The Big Three". Manuel är en defensivt bra spelare som ger tuffhet till laget. 

För gamla?
Det finns såklart de som anser att det inte kommer gå så bra, bara för att de har tre All-Stars i truppen. Att de skulle bli sura då de inte får det antal skott de vill ha per match. Att de skulle vara för gamla. Först av allt är de tre ovan nämnda inte som andra så kallade "superstjärnor" i ligan. Paul Pierce och Kevin Garnett har länge spelat i dåliga lag, när de själva har högre mål än lagen de spelar i. Men de har satt ner huvudet, och fortsatt kämpa på, varje match, för att i alla fall kunna vinna en extra match. Inte börjat tjura och begärt en trade (ex. Allen Iverson och Vince Carter). Allen har länge ansetts som en av de mest sportsmannalika spelarna i NBA, och har aldrig klagat på något utan bevisat på planen hur värdefull han är. 

Ålder är helt klart en viktig aspekt, och det brukar sägas att den absoluta toppen för en spelare kommer i åldern 27-28. Efter det går det långsamt utför heter det. Men jag vill påstå att åldern 30-35 är underskattad. Idag finns det många stjänor som fortfarande spelar på en grymt hög nivå. Steve Nash blir bara bättre med åren, Allen fortsätter att snitta 20 poäng per match, Garnett är fortfarande den mest komplette spelaren i NBA, och Paul Pierce har inte ens fyllt 30 år än.   

Kommentarer
Postat av: Ahmed

Mkt fin hemsida Isak.

2007-08-15 @ 19:02:08
Postat av: Anonym

Isac*

2007-08-15 @ 19:03:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback