NBA 06-07: Dallas On A Roll...

" Dirk Nowitzki är i år klar favorit till MVP, endast Steve Nash har chans att utmana" Bild från Gettyimages.
Igår vann Dallas Mavericks mot Atlanta Hawks, 110-87 på hemmaplan. Det var deras 20:e raka seger i American Airlines Center, och deras 12:e vinst i rad just nu. De blev också historiska som enda lag som under en säsong haft 3 formtoppar med 12 eller fler vinster i följd. Efter en trög start på säsongen så går nu allt som på räls.
Kollapsen i Finalen
Flashback, Juni 2006. Hela Dallas är exalterat. Deras Mavericks har just vunnit de två inledande matcherna i Finalen mot Miami Heat och inget ser ut att stoppa dem. Dirk spelar som en MVP, Josh Howard spelar också fantastiskt, man lyckas ta bort Shaquille O'Neal totalt. Allt är upplagd för succé.
Men sen händer nåt. Miami kommer tillbaka och vinner den tredje matchen efter förlängning, och då kollapsar Dallas helt. De tre resterande matcherna är inget att snacka om, Dwyane Wade tar (med god hjälp från domarna) tronen som den just nu bäste basketspelaren i världen. Shaq har infriat sitt löfte, allt är frid och fröjd. Men inte i Dallas, de tänker redan på nästa säsong.
Efter att ha startat säsongen med 4 raka förluster, för att sen vinna 3 och förlora 4 matcher igen, kom Mavs in i sitt vägvinnande spel igen. Sen dess har de alltså vunnit 12 eller fler matcher i rad 3 gånger, och ligger just nu på 43 vinster och 9 förluster. I denna takten är de på väg mot 69 vinster, kanske 70. Och jag tror att allt kan kopplas tillbaka till deras snöpliga förlust i Finalen. De spelar helt enkelt för att få hämnd, "revenge". Bevisa att de kan vinna NBA, att de inte kommer bli nervösa en gång till, att de är det bästa laget i NBA. De spelar med den tanken varje match, tränar med den varje dag. Att gör upp med det förflutna, det är vad det handlar om.
Jag kan inte se något som kan stoppa dem, ärligt talat. Phoenix Suns är också med och fightas om att vara bästa lag under grundserien, men de kan inte spela utan Steve Nash. När Nash blev skadad nu i början av Februari och missade fyra matcher, så förlorade de tre av matcherna. De är totalt beroende av honom. Sen han kom tillbaka efter All-Star upphållet så har de vunnit fyra matcher.
Kompisar och rivaler
Dallas har Dirk Nowitzki, som är av samma betydelse för sitt Mavs som Nash är för sitt Suns. Det är han som öppnar för de andra, han som sätter de avgörande skotten. Många tyckte att han var värd MVP förra året, då hans gamle lagkompis Nash tog hem sin andra trofé i rad. I år finns det inga tvivel. Han har höjt sitt spel en nivå till, och är omöjlig att stoppa när han får bollen vid straffkastlinjen.
Dribbling - step-back - fadeway - swish. Varje gång.
Han har också blivit bättre på att hitta sina medspelare när han blir dubblad, vilket man kan se på hans assistssnitt (3.4) som är bättre än någonsin. En annan orsak till framgången är Josh Howards utveckling i år. Howard, som blev draftad 29:a 2003, har överraskat många och fick spela sin första All-Star Game för lite mer än en vecka sen, en välförtjänad sådan.
Oddsen låga
Nash är nog viktigare för sitt lag än Nowitzki är, och många vill säkert se historia sktivas när Nash får sin tredje raka MVP-utmärkelse senare i år. Men flera röster har höjts om Nashs ork. Kommer hans kropp orka med konstant spel i en säsong för att sedan spela ett slutspel. Suns har ju ingen esättare till Nash, allt går genom honom. Och med Miami ute ur Final-racet efter Wades skada, hela Eastern Conference där ingen har övertygat, och med ett Spurs som inte varit sig själva i år, vilka skulle du lägga dina pengar på när det handlar om NBA-mästare framåt sommaren?
Mina pengar skulle gå på Dallas, men oddsen är rätt låga på det valet.
NBA 06-07: All-Star Weekend Predictions

Så, idag startar All-Star Weekend, denna tradition som arrangeras varje år under en helg i februari. I år är det lite speciellt, för att det är första gången en icke-NBA-stad har hand om det. Och vilken stad sen, i år ska Las Vegas få ha hand om spektaklet, som går av stapeln inatt med Rookie/Spphomore Game. Sen fortsätter det med tävlingar på lördag och All-Star Game på söndag. Jag tänkte ge mina förhandstips om alla händelser.
Rookie Challenge:
Sophomore-laget, 2-årsspelarna, har vunnit de 3 senaste åren och lär göra det igen i år. Laget består av spelare som Chris Paul, Deron Williams, Andrew Bogut och Monta Ellis. De flesta i laget har spelat riktigt bra i år och ska slå Rookie-laget. Årets rookie-klass är inte den starkaste, men Brandon Roy, Andre Bargnani och Adam Morrison ska nog de "äldre" spelarna en match.
Resultat: 115-104 till Sophomore.
MVP: Deron Williams, Utah (Sophomore)
Skills Competition:
Det blir tight i år. Dwyane Wade kommer tillbaka för att försvara sin titel från förra året, och kommer få hårt motstånd från LeBron James, Kobe Bryant och Chris Paul. Alla utom Kobe var med förra året, då Wade gjorde en perfekt omgång, inte en missad pass eller skott, och vann finalen mot James. Kobe kan nog överraska många, men jag tror det står mellan Wade och Paul.
Resultat: Dwyane Wade och Chris Paul i final.
Vinnare: Dwyane Wade, Miami
Haier Shooting Stars:
En tävling som funnits sen två år tillbaka, och med San Antonio som titelförsvarare. Tävlingen går ut på att sätta ett skott från ett antal positioner på snabbast tid. Varje lag består av en NBA-spelare, en "legend" och en WNBA-spelare. San Antonio kommer tillbaka för att försvara sin titel mot bl a Chciago med Ben Gordon i laget.
Resultat: Ingen aning, faktiskt. Kan gå hur som helst.
Vinnare: ?
3-Point Shootout:
En klassiker som funnits sedan -86, och som alltid är kul att kolla på. Dirk Nowitzki vann förra året, den längste någonsin att vinna tävlingen, och är tillbaka för att försvara. Han får hårt motstånd från Gilbert Arenas, Mike Miller, Jason Kapono, Jason Terry och Damon Jones.
Resultat: Nowitzki och Areans i final.
Vinnare: Gilbert Arenas, Washington
Slam Dunk Contest:
En av de mest spännande tävlingarna under All-Star Weekend, har i år med nya ansikten. Nate Robinson, titelförsvarare, Gerald Green, Dwight Howard och Tyrus Thomas. Gerald Green ses av många som den klare vinnaren, men Howard kan överraska, många "stora" spelare blir dömda annorlunda.
Resultat: Green och Howard till final.
Vinnare: Gerald Green, Boston
All-Star Game:
Så, klassikern som spelas på söndagen, med alla de bästa spelarna i NBA på samma plan. East mot West. East, med LeBron James i spetsen, vann förra året i Houston, men West känns starka i år. Man vet dock aldrig hur det går i en sån här match.
Resultat: 132-127 till West efter overtime.
MVP: Dirk Nowitzki, Dallas
***Extra***
Glöm inte: Bavetta vs. Barkley Race!!!!!
Charles Barkley ska tävla mot Dick Bavetta, en 70-årig domare, i en sorts halv "idioten". Det började med att Barkely under en match som han kommenterade sa att "I can outrun Dick Bavetta right now". Den ena ledde till det andra och på lördagen ska det bli race av.
Vinnare: Dick Bavetta (Barkley kommer inte ha en chans.)
Enjoy!
Rewind: NBA Draft 2003 Remix

"LeBron James,draftad 1:a 2003. Det skulle han bli nu också, om draften hölls idag."
I helgen spelas All-Star Game igen, denna gång i Las Vegas. I Eastern All-Stars är 3 av de 5 startande spelarna från ”Class of 2003”, LeBron James, Chris Bosh, Dwyane Wade. Och i Western finns Carmelo Anthony och Josh Howard med på bänken. James och Wade gör sin tredje match var, medan Bosh gör sin andra och Anthony och Howard gör debut i All-Star-sammanhang. Inte illa.
Nu har snart 4 år gått sedan James, Wade och resten av gänget blev draftade. Draften 2003 räknas som en av de starkaste, i klass med 1984 (Jordan, Olajuwon m.fl.) och 1996 (Iverson, Bryant, Nash). Och när vi nu vet hur det gått för alla spelare som blev draftade den sommarnatten i New York, hur borde Draften verkligen ha gått? Gjorde verkligen lagen rätt som tog den spelaren? Det trodde de såklart, men med facit i hand ska jag göra om draften efter hur spelarna har presterat sina fyra säsonger i NBA.
1. LeBron James
Draftad: 1st overall, Cleveland Cavaliers
Statistik: 287 matcher, 26.4 ppg, 6.7 rpg, 6.5 apg
Awards: All-Star MVP, Rookie of The Year, 3 All-Star Games
Kommentar: LeBron är LeBron, och även med Wades framgångar hade James blivit vald etta hur många gånger man än gör om draften. En sådan talang dyker inte upp alltför ofta. Nog sagt.
2. Dwyane Wade
Draftad: 5th overall, Miami Heat
Statistik: 256 matcher, 23.9 ppg, 6.4 apg, 5.0 rpg
Awards: NBA Champion, NBA Finals MVP, 3 All-Star Games, Skills Challenge Champion
Kommentar: Många trodde att Wade kunde utvecklas till en stjärna i NBA, men att han skulle bli superstjärna så här snabbt var det ingen som kunde tro. I sin tredje säsong ledde han Miami till seger i NBA Finalen och är en av ligans största stjärnor.
3. Carmelo Anthony
Draftad: 3rd overall, Denver Nuggets
Statistik: 271 matcher, 23.8 ppg, 5.6 rpg, 2.9 apg
Awards: 1 All-Star Game
Kommentar: Anthony har fått stå i skuggan av kamraterna James och Wade större delen av sin karriär. Men i fjol visade han att han är minst lika bra, och i år leder han NBAs skytteliga, som de ende i NBA som snittar över 30 poäng i år.
4. Chris Bosh
Draftad: 4th overall, Toronto Raptors
Statistik: 265 matcher, 17.7 ppg, 8.8 rpg, 1,9 apg, 1.3 bpg
Awards: 2 All-Star Games
Kommentar: Chris Bosh är framtidens power forward, en ny Kevin Garnett. En lång, gänglig spelare som kan göra det mesta på en basketplan. Har snittat bättre för varje säsong, och lär fortsätta i den takten ett bra tag till.
5. Josh Howard
Draftad: 29th overall, Dallas Mavericks
Statistik: 243 matcher, 13.4 ppg, 6.3 rpg, 1.6 apg
Awards: 1 All-Star Game
Kommentar: Dallas drog en vinstlott när de valde Howard som siste man I första omgången I Draften 2003. De två senaste säsongerna har han visat sin talang i Dallas, och var en viktig del till förra årets framgång. Bildar en framgångsrik ”inside-outside duo” med Dirk Nowitzki.
6. Kirk Hinrich
Draftad: 7th overall, Chicago Bulls
Statistik: 284 matcher, 14.9 ppg, 6.5 apg, 3.6 rpg, 1.3 spg
Awards: -
Kommentar: Hinrich är idag en av de bästa pointguardsen I NBA, och har lett sitt Bulls från den dagen han kom. En bra skytt, som spelar point-positionen som den ska spelas. Har spelat slutspel, dock inga personliga utmärkelser.
7. Luke Ridnour
Draftad: 14th overall, Seattle Supersonics
Statistik: 281 matcher, 9.8 ppg, 5.2 apg, 2.4 rpg
Awards: -
Kommentar: Luke är, precis som Hinrich, ledare av den nya vågen pointguards i NBA. Har kommandot i Sonics och spelar, tillsammans med Ray Allen och Rashad Lewis, en up-tempo-basket a la Steve Nash. Ridnour har också en nyck för att sätta buzzer-beaters, vilket han gör med jämna mellan rum, typ varje vecka.
8. Chris Kaman
Draftad: 6th overall, LA Clippers
Statistik: 268 matcher, 9.1 ppg, 7.4 rpg, 1.1 bpg
Awards: -
Kommentar: Kaman är inte den flashigaste av spelare, och han har(hade) en av de fulaste frisyrer jag någonsin sett, men han gör sitt jobb. Startar som center i Clippers och gör det bra, är solid i sitt spel och bildar ett fint inside-par med Elton Brand.
9. Boris Diaw
Draftad: 21st overall, Atlanta Hawks
Statistik: 273 matcher, 8.2 ppg, 4.8 rpg, 4.0 apg, 49% FG Awards: Most Improved Player
Kommentar: Diaw satt på bänken i två år I Atlanta och höll där på att ruttna bort, men han blev bytt till Phoenix som del i Joe Johnson-traden. Det var det bästa som kunde hända. Säsongen 05-06 var ett ”come-out party” för Diaw som var en allt-i-allo för Suns och snittade career-high i poäng, returer, assists, blocks, assists…
10. TJ Ford
Draftad: 8th, Milwaukee Bucks
Statistik: 171 matcher, 11.1 ppg, 6.8 apg, 3.7 rpg
Awards: -
Kommentar: Fords karriär var nära att få ett tidigt slut när han 2004 skadade nacken mycket allvarligt och missade hela 04-05 säsongen. Han kom dock tillbaka och startar nu för Toronto Raptors och gör det bra.
11. Leandrinho Barbosa
Draftad: 28th, San Antonio Spurs (Rights traded to Suns)
Statistik: 239 matcher, 10.7 ppg, 27. apg, 2.2 rpg
Awards: -
Kommentar: Som Suns har gjort flera ganger, kan de få många, okända spelare att producera. Barbosa är kanske den snabbaste spelaren i NBA idag, och passar perfekt i Phoenixs run-and-gun stil, med sin snabbhet och 3-poängsskott.
12. David West
Draftad: 18th, New Orleans Hornets
Statistik: 196 matcher, 10.5 ppg, 5.9 rpg, 49% FG
Awards: -
Kommentar: Sen West fick börja starta som power forward I Hornets förra året har allt gått som på räls. Han var en av de nominerade till Most Improved Player (som Diaw vann) och har en ljus framtid framför sig, tillsammans med Chris Paul.
13. Luke Walton
Draftad: 32nd, LA Lakers
Statistik: 245 matcher, 5.0 ppg, 3.0 rpg, 2.2 apg
Awards: -
Kommentar: Hans tre första år i Lakers var han bänknötare, men i slutspelet och denna säsong har han visat hur bra han är. Har startat varje match i år och snittar 11.7 poäng, 4.9 returer och 4.2 assists.
14. Maurice Williams
Draftad: 47th, Utah Jazz
Statistik: 236 matcher, 10.8 ppg, 4.4 apg, 2.8 rpg
Awards: -
Kommentar: Efter att ha suttit på bänken sin första säsong, tog Williams chansen och startar nu för Milwaukee som point-guard sen 2 år tillbaka. Har satt några minnesvärda game-winners, speciellt förra säsongen.
15. Mickael Pietrus
Draftad: 11th, Golden State Warriors
Statistik: 217 matcher, 9.1 ppg, 3.2 rpg, 0.9 apg
Awards: -
Kommentar: Har varit upp-och-ner under sin NBA-karriär, men får i år regelbundet med speltid under Don Nelsons ledning. Är urtypen för en ving-spelare med atletisk kropp och bra attacker mot korgen.
16. Kyle Korver
Draftad: 51st overall, Philadelphia 76ers
Statistik: 288 matcher, 10.1 ppg, 3.3 rpg, 87% FT
Awards: -
Kommentar: Sixers hade nog inte förväntat sig så här mycket av Korver när de draftade honom i slutet av 2:a rundan. Korver har ett av de bästa skotten i NBA och kan sätta trepoängare som få. Har tävlat i 3-Point Shootout två gånger.
17. Jarvis Hayes
Draftad: 10th, Washington Wizards
Statistik: 194 matcher, 8.8 ppg, 3.4 rpg, 1.3 apg
Awards: -
Kommentar: Missade store delen av förra säsongen pga av skador. Har inte levt upp till förväntningarna på en Top 10-draftad spelare. Har fortfarande chans att visa vad han går för, men har svårt att få speltid, med Butler, Jamison, Stevenson och Arenas på hans positioner.
18. Zaur Pachulia
Draftad: 42nd overall, Orlando Magic
Statistik: 259 matcher, 8.1 ppg, 5.7 rpg, 1.1 apg
Awards: -
Kommentar: Pachulia fick fart på sin karriär förra året, när han kom till Atlanta. Han startade varje match och snittade 12 poäng och 8 returer. Han är en hårt jobbande spelare som inte behöver strålkastarljuset på sig för att prestera.
19. Nick Collison
Draftad: 12th overall, Seattle Supersonics
Statistik: 199 matcher, 7.4 ppg, 5.7 rpg, 52% FG
Awards: -
Kommentar: Missade hela sin rookie-säsong pga av operation på båda axlarna. Sätter skotten när han får läget och jobbar hårt. Kommer dock aldrig bli mer än vad han är nu.
20. Darko Milicic Draftad: 2nd overall, Detroit Pistons
Statistik: 178 matcher, 4.4 ppg, 2.9 rpg, 1.1 bpg
Awards: NBA Champion
Kommentar: Detroit chansade och tog Milicic, och hoppades att han skulle utvecklas till något stort. Efter två år med begränsad speltid tappade de tålamodet och han blev bortbytt till Orlando. Spelar nu bättre än någonsin, men kommer nog alltid bli ihågkommen som ett misslyckande med tanke på den höga draftpositionen.
21. Dahntay Jones
Draftad: 20th overall, Boston Celtics (Rights traded to Grizzlies)
Statistik: 194 matcher, 4.8 ppg, 1.5 rpg
Awards: -
Kommentar: Från den klassiska skolan Duke, Jones har inte fått mycket speltid att bevisa sin klass. Är en high-flyer, men mycket mer ser man inte av honom.
22. Marcus Banks
Draftad: 13th overall, Memphis Grizzlies (Rights traded to Celtics)
Statistik: 257 matcher, 6.2 ppg, 2.3 apg, 1.7 rpg
Awards: -
Kommentar: Är en bra point guard när han får chansen, men kommer nog alltid förbli en back-up point guard i NBA.
23. Travis Outlaw
Draftad: 23rd overall, Portland Trail Blazers
Statistik: 175 matcher, 6.0 ppg, 2.5 rpg, 0.7 bpg
Awards: -
Kommentar: Har inte fått mycket speltid under sin karriär, men har haft sina ljusa stunder. Har fått spela mer i år, då Darius Miles är borta hela säsongen. Har fortfarande chansen att bli något.
24. Steve Blake
Draftad: 38th overall, Washington Wizards
Statistik: 238 matcher, 6.2 ppg, 3.4 apg, 1.8 rpg
Awards: -
Kommentar: Blake är en riktigt bra point guard, och sen han kom till Denver för 1 månad sen har han snittat 7.8 assists och 9.3 poäng per match.
25. Brian Cook
Draftad: 24th overall, LA Lakers
Statistik: 230 matcher, 6.7 ppg, 3.2 rpg, 0.8 apg
Awards: -
Kommentar: Är viktig bänkspelare för Lakers, och har matcher då han kan få till det. Är en bra trepoängsskytt för hans längd.
26. James Jones
Draftad: 49th overall, Indiana Pacers
Statistik: 202 matcher, 6.7 ppg, 2.6 rpg, 86% FT
Awards: -
Kommentar: Passar perfekt in I Phoeinx spel, med sitt trepoängsskytte som främsta vapen. Är en bra back-up spelare.
27. Carlos Delfino
Draftad: 25th overall, Detroit Pistons
Statistik: 149 matcher, 4.1 ppg, 2.2 rpg, 0.9 apg
Awards: -
Kommentar: Kom inte över till NBA förrän 2004, har inte fått så mycket speltid I Pistons, som har Rip Hamilton på den positionen. Är dock viktig i Argentinas landslag.
28. Michael Sweetney
Draftad: 9th overall, New York Knicks
Statistik: 219 matcher, 6.8 ppg, 4.6 rpg
Awards: -
Kommentar: Har inte haft den utvecklingen som man hoppats på, och Sweetney kommer aldrig att bli någon stjärna. Men han är bra som back-up till power forwards och centrar.
29. Jason Kapono
Draftad: 31st overall, Cleveland Cavaliers
Statistik: 224 matcher, 7.2 ppg, 47% 3-FG, 85% FT
Awards: -
Kommentar: Kapono har flyttat runt en del, men är en grym skytt. I år har han varit extra het, och han sätter 56% av sina trepoängare. Har chans att vinna 3-Point Shootout i helgen.
Draft Steals:
Josh Howard, Dallas Mavericks (29th)
Kyle Korver, Philadelphia 76ers (51st)
Draft Turnovers:
Darko Milicic, Detroit Pistons (2nd)
Reece Gaines, Orlando Magic (15th)
Troy Bell, Boston Celtics (16th)
Detta är bara hur jag tycker. Andra skulle säkert välja annorlunda, ingen har egentligen "rätt".
All-Star Weekend är här. "Viva Las Vegas, baby!"
NBA 06-07: Las Vegas, here we come!

"LeBron James fick mest röster av alla spelare i All-Star Game-omröstningen." Bild från NBA.com.
Förra veckan fick vi veta vilka som startar för Western respektive Eastern Conference i All-Star Game och i torsdags bestämdes också vilka 7 andra spelare på varje lag som får äran att spela matchen. All-Star Weekend hålls i år i Las Vegas, vilket markerar första gången i NBA's som man inte har tillställningen i någon "NBA-stad". Så här ser lagen ut:
Eastern Conference:
Starters:
C - Shaquille O'Neal, Miami
PF - Chris Bosh, Toronto
SF - LeBron James, Cleveland
SG - Dwyane Wade, Miami
PG - Gilbert Arenas, Washington
Bench:
Chauncey Billups, Detroit
Caron Butler, Washington
Vince Carter, New Jersey
Rip Hamilton, Detroit
Dwight Howard, Orlando
Jason Kidd, New Jersey
Jermaine O'Neal, Indiana
Här finns flera utropstecken och frågetecken som experter grubblat över under de senaste dagarna. Varför är Vince Carter med? Hans New Jersey har inte spelat bra i år och han själv har inte varit sitt "gamla jag". Den platsen kunde Joe Johnson, Atlanta, fått istället. Han har spelat sin bästa basket någonsin och har tagit sitt Atlanta till nya höjder, laget som alltid varit ett bottenlag. Också Michael Redd, som varit en riktig top-scorer denna säsongen fick nobben både av allmänheten och tränarna. Jermaine O'Neal snittar sitt lägsta poängantal sedan 2002, och hans namne, Shaquille har missat 2 månader, ändå får han starta.
Western Conference:
Starters:
C - Yao Ming, Houston
PF - Tim Duncan, San Antonio
SF - Kevin Garnett, Minnesota
SG - Tracy McGrady, Houston
PG - Kobe Bryant, LA Lakers
Bench:
Carlos Boozer, Utah
Allen Iverson, Denver
Shawn Marion, Phoenix
Steve Nash, Phoenix
Dirk Nowitzki, Dallas
Tony Parker, San Antonio
Amare Stoudemire, Phoenix
Om man är forward i Westen Conference är det svårt att få spela All-Sar Game. Hela West är packat med bra forwards. Att KG och Duncan får starta är väl inget konstigt, de är omtyckta, men är de värda det? Annars handlar det mycket om de som inte fick plats, speciellt Carmelo Anthony och Josh Howard. Anthony är ligans bästa poängörare, men det var nog hans avstängning som gjorde att han inte fick vara med nu. Howard spelar sin bästa basket just nu och är viktig som backup om Nowitzki har en dålig dag. Han har lyft Dallas till en ny nivå. Men både Boozer och Yao väntas missa All-Star Weekend, så då får David Stern, NBAs commisioner, välja ut vilka spelare som ska spela istället. Så de har chans att komma in bakvägen.
***Update***:
Idag, 10 februari, utsåg David Stern de spelarna som ska ta Yao Mings och Carlos Boozers platser i Western All-Star-laget. Det blev Carmelo Anthony, Denver och Josh Howard, Dallas. Precis de spelare som alla tyckte blev orättvist utelämnade får nu chansen att spela All-Star Game.